Race to Åland -finaali

Ahvenanmaalla yhdistät golfin ja loman kotimaassa kuin ulkomailla

 

”Ahvenanmaalle suuntautuva golfmatka on enemmän kuin pelkkä pelimatka poissa arjesta. Laivamatka on rento aloitus golfmatkalle ja perillä hyvissä ravintoloissa ja mukavissa majoituksissa on mistä valita. Entäs kentät? Ne ovat tietysti Pohjoismaiden ehdotonta kärkeä. ”

 

Suosittu kansainvälinen kilpakenttä 

Viime vuonna Ahvenanmaan vanhin golfseura Ålands Golfklubb sai kunnian isännöidä kansainvälisen Ladies European Tourin Suomen osakilpailua. Moni kiertueella mukana ollut pelaaja ylisti Slottsbanania kiertueen parhaana kenttänä, ja kilpailun jälkeen kansainvälinen kiinnostus Ålands Golfklubbia kohtaan kasvoi entisestään.  

Ahvenanmaan ykköskenttä Slottsbanan on puistomainen kenttä, joka sijaitsee veden äärellä Kastelholman keskiaikaisen linnan kupeessa. Slottsbanan ehdottomia vahvuuksia ovat sen huippukunto ja upea design, joka on valittu kotimaan parhaaksi. Täällä moni väylä antaa tilaisuuden taktikointiin. Tunnetuimpana esimerkkinä mainittakoon reiät 9 ja 10, jotka tarjoavat mahdollisuuden selvitä vähemmillä lyönneillä, jos uskaltaa suunnata lyöntinsä veden yli. 

Tänä vuonna yksi ÅGK:n kansainvälisistä kilpailuista on elokuussa pelattava golfin kuurojen EM. Kolmepäiväinen kisa pelataan Kungsbanan-kentällä, joka on maastoltaan kumpuileva ja Slottsbanania metsäisempi kenttä. Kungsbanania on kehuttu yhdeksi Pohjoismaiden hauskimmista, vaihtelevimmista ja parhaista metsäkentistä. Juuri erilaisuutensa ansiosta Kungsbanan ja Ålands Golfklubbin helmi Slottsbanan täydentävät toisiaan täydellisesti.   

Golfarin ykköskohde 

Kesällä tunnelma Ahvenanmaan golfkentillä ja Maarianhaminassa on kansainvälinen, sillä Ahvenanmaan golfklubit ja kentät houkuttelevat pelaajia ja matkailijoita myös kotimaan ulkopuolelta. Ahvenanmaa on kesäisin Pohjoismaiden aurinkoisimpia alueita ja kiitos ympäröivän meren, kentät ovat loistokunnossa pitkälle syksyyn.  

Golfin lisäksi saarimaakunta tarjoaa runsaasti elämyksiä kentän ulkopuolella ja kiitos pidentyneen matkailukauden, täällä on paljon nähtävää myös perinteisten kesälomakuukausien ulkopuolella. Koska Ahvenanmaalla on lyhyt matka joka paikkaan, ehdit pelata kaikilla kentillä jo parissa päivässä. Majoitutpa sitten Maarianhaminassa,  Kastelholmassa tai Eckerössä, matka golfkentälle kestää aina korkeintaan puolisen tuntia.  

 

Sopii myös aloittelijoille 

Luonnonkaunis Eckerö Golf Länsi-Ahvenanmaalla sopii harjaantuneen golfarin lisäksi hyvin myös aloittelijalle. 18-reikäisellä kentällä on neljä eri tiipaikkaa, minkä ansiosta lyhyiden lyöntien pelaajilla on mahdollisuus edetä viheriölle oikealla lyöntimäärällä. Kierroksen kokonaispituudeksi tulee ensimmäiseltä tiiltä n. 3 300 m, kun se on kauimmaiselta tiiltä 5 800 m. 

Täällä voit käydä päivän tai kahden päivän alkeiskurssin, johon sisältyy käytännön harjoituksia ja teoriaa. Kurssin suoritettuasi saat aikaa harjoitella itsenäisesti, ja kun tunnet olevasi valmis, voit suorittaa green cardin ja aloittaa pelaamisen tasoituksella 54. 

Alkeiskursseja järjestetään myös Ålands Golfklubbilla, missä voit varata myös oman valmentajan tunniksi tai vaikka koko päiväksi antamaan vinkkejä ja hiomaan lyöntitekniikkaasi. 

 

Ei vain pelkkää golfia 

Jos kaipaat golfmatkalla muita elämyksiä golfin lisäksi, Ahvenanmaa on hyvä kohde. Maarianhaminassa kannattaa ehdottomasti käydä palkitussa Merenkulkumuseossa ja museolaiva Pommernissa, joka on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossa säilynyt nelimastoparkki. Ahvenanmaalla kannattaa myös suunnata merelle: esim. Kobba Klintarin vanhalle luotsiasemalle pääsee Fiskelyckan-taksiveneellä kesäkaudella päivittäin Maarianhaminan länsisatamasta. 

Kastelholmassa kannattaa tutustua lähemmin Kastelholman keskiaikaiseen linnaan ja sen ympäristöön, kuten Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseoon ja Michael Björklundin luotsaamaan Smakbyn-ravintolaan. Alueella toimii myös kaksi kiinnostavaa makukohdetta: Karamelleriet-makeispaja ja Åland Distillery, jonka gin palkittiin vastikään kansainvälisessä kilpailussa.  

Tee myös retki Bomarsundin linnakeraunioille ja kesällä 2022 avattuun vierailukeskukseen. Luontoelämyksiä arvostava suuntaa ihailemaan maisemia Getaberget-kallioille Pohjois-Ahvenanmaalle. Täällä voit syödä ravintola Soltunassa ja suunnata sen jälkeen 5 km:n vaellukselle Grottstigen-luolapolulle.  

Saaristokylä Degerby Föglön saarella on myös helppo päiväretkikohde, missä aito saaristolaistunnelma on vahvasti läsnä. Täällä kannattaa katsastaa ainakin ihastuttava Carlsro Badhotell, joka on Green Key -sertifioitu ravintola ja persoonallinen boutique-hotelli hyvällä maulla kunnostetussa laivanrakentajan talossa.  

Laivamatka tärkeä osa elämystä 

Merimatka Ahvenanmaalle taittuu kuin siivillä Viking Linen kyydissä, Viking Glorylla ja Viking Gracella Turusta. Kun laiva lähtee satamasta, edessä on muutama tunti kiireetöntä, yhteistä aikaa kauniin saariston keskellä, ja arki unohtuu nopeasti hyvän ruoan ja ostosten parissa. Ihaile yhtenään vaihtuvia merimaisemia laivan suurista panoraamaikkunoista tai ulkokannen viihtyisillä loungealueilla.  

Auto on kätevä ottaa mukaan laivaan, joten golfvarusteet kulkevat helposti mukana. Omalla autolla on myös helppoa siirtyä kentältä toiselle Ahvenanmaalla ja kierrellä saaren nähtävyyksiä. 

 

Ravintoloissa mistä valita 

Ahvenanmaalla on paljon ravintoloita sekä pientuottajia ja viljelijöitä, joiden tuotteet ovat pääosassa ravintoloiden ruokalistoilla. Ahvenanmaalaiset suosivat oman saaren tuotteita, sillä ne ovat puhtaita ja korkealla ammatti- ja käsityötaidolla valmistettuja. Ahvenanmaan ax-verkkopäätteestä on jopa johdettu ihan oma nimitys henkilölle, joka valitsee lautaselleen etupäässä saariston lähiruokaa: ryhdy sinäkin ahvenanmaanreissulla axgaaniksi. 

Maarianhaminassa suosittuja lounas- ja illallispaikkoja löytyy keskustasta vieri vierestä ja kesäaikaan terasseilla on mukava seurata kesäkaupungin vilinää hyvän ruoan tai lasillisen äärellä. Suuntaa Kvarter5, Compagniet, Park Alandia tai Kallas Stadskrogiin kun haluat syödä hyvää ja pääasiassa paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Indigo ja Boquerian tarjoavat kumpikin viihtyisän terassialueen aivan kaupungin keskustassa.  

Klassisen tyylikäs fine dining -ravintola Nautical sekä pursiseura ÅSS Paviljongen länsisatamassa tarjoilevat ilta-aurinkoa ja länteen avautuvan merimaiseman. Itärannalla voit puolestaan illastaa viihtyisässä Brasserie Ångbåtsbryggan -ravintolassa tai tehdä illallisristeilyn M/S Sunnan II -ravintolalaivalla. 

Ålands Golfklubbin Golfravintola tähtää tänä vuonna jälleen kotimaisten golfravintoloiden ykköseksi. Mieleen kannattaa painaa lisäksi panimoravintola Pub Stallhagen Finströmissä, vain 10 minuutin ajomatkan päässä Ålands Golfklubbilta. Ravintoloita Eckerössä ovat mm. Björnhofvda Gård, Eckerö Hotell & Restaurang, Gastropub Bodegan, Restaurang Q ja Restaurang Käringsund. 

 

Majoitu kätevästi lähellä kenttiä 

Viihtyisä ja sijainniltaan hyvä majoitus on tärkeä osa onnistunutta pelimatkaa. Kastelholmassa sijaitseva Klingbergs stugorin huvila Villa Marina on suosittu golfarien keskuudessa paitsi mainion sijainnin, myös upean rantasaunan ja hyvän varustelun ansiosta.  

Toinen golfarien suosima majoitus lähellä ÅGK:ta on vieraskoti Kastelholms gästhem, joka kerää kehuja etenkin rauhallisesta ympäristöstä ja reilusta aamiaisesta. Edenin mökit on kolmas hyvä vaihtoehto, missä asut meren äärellä ja saat rentoutua pelipäivän jälkeen mökkikylän rantasaunassa. 

 

Merenkulkukaupunki Maarianhamina 

Noin 12 000 asukkaan Maarianhamina on suosittu matkailukohde ympäri vuoden. Kaupunki on tunnettu merenkulusta, joka kuuluu erottamattomasti Ahvenanmaan historiaan ja nykypäivään. Koska Maarianhaminassa kaikki on lähellä, kaupungin keskustan kauppoihin ja kahviloihin sekä Merikortteliin on helppo tutustua kävellen.  

Maarianhaminassa hotelli Pommern tarjoaa tasokasta majoitusta kivenheiton päässä Torggatan-kävelykadusta. Maineikas Arkipelag itärannalla ja perheomisteinen Hotel Park Alandia vehreän Esplanadenin varrella ovat molemmat ympäristösertifioituja Green Key -hotelleja, joissa nukut yösi hyvällä omatunnolla. 

 

Vieraskoteja ja hotelleja Länsi-Ahvenanmaalla 

Eckerössä, vain 7 km Eckerö Golfista, sijaitsee Björnhofvda Gård, yksi Ahvenanmaan vetovoimaisimmista vieraskodeista, missä brittiläiset ja ahvenanmaalaiset vaikutteet yhdistyvät ihanaksi kokonaisuudeksi keskellä maaseudun rauhaa. Susannes B&B Hammarlandissa tarjoaa majoitusta vuosisadanvaihteen puuhuvilassa, jota ympäröi soma puutarha ja hevostalli. 

Käringsund Resort & Conference kauniin Käringsundin merenlahden rannalla tarjoaa majoitusta korkeatasoisista rantahuviloista kahden hengen rantasviitteihin ja kuudelle hengelle soveltuviin bungaloweihin, joita kaikkia yhdistää hyvä varustelu. 

 

Varmista oma golfelämyksesi varaamalla 

Ahvenanmaan kolmella kentällä on paljon vapaita peliaikoja niin heinäkuussa kuin sen jälkeen. Kun varaat kesän ja syksyn golfmatkan nyt, varmistat itsellesi parhaiten sopivat peliajat ja mieluisimman majoituksen. Kätevintä on varata valmis golfpaketti, joka sisältää golfin lisäksi laivamatkat ja majoituksen hotellissa tai viihtyisässä majatalossa.  

 

Lue lisää Ahvenanmaan golfista ja varaa Viking Linen, Ålands Turist & Konferensin, Ålandhotelsin tai Ålandsresorin golfpaketti osoitteessa visitaland.com/fi/golf